Luogo di sperimentazione in permacultura, agroforestazione, fitoalimurgia, trasformazioni alimentari
Prato
Un podere in pietra immerso nel verde dell'appennino toscano, con 16 ettari tra bosco, seminativo, noccioleto e uliveto (entrambi da recuperare), con acqua di fonte, a 350 m s.l.m.
Ruscello, cascatelle e pozza per fare il bagno in acque purissime.
Sono qui da neanche due anni e sono venuto a riabitare questo luogo incontaminato dopo un abbandono di 40 anni. Il casale è grande e si presta a vari utilizzi.
È un luogo che si basa sui principi della permacultura, al fine di rendere questo posto il più possibile autosufficiente e biodiverso.
Nello specifico stiamo sperimentando tecniche di agroforestazione sintropica, agricoltura evolutiva e agricoltura naturale alla Fukuoka.
La progettazione è appena cominciata! Ci sono da piantare frutti rossi, alberi e arbusti, fiori e aromatiche, c'è da raccogliere il selvatico e il coltivato e farne trasformazioni erboristiche e alimentari, ci sono terrazzamenti da recuperare, in questi mesi si costruiranno una serra in vetro e legno di recupero, un capanno degli attrezzi, una compost toilet e tante altre piccole costruzioni sostenibili.
Il progetto non è a scopo di lucro se non per le eccedenze che possono essere vendute o scambiate in piccoli circuiti come gruppi di acquisto, mercatini contadini e dell'autoproduzione e passaparola.
L'alimentazione è vegetariana. Mi occupo di cucina naturale ed erbe selvatiche da anni.
Per l'alloggio ci sono diverse possibilità per i mesi caldi, dalla stanza singola a stanze condivise al posto tenda nella stagione estiva. Dipende da quante persone saranno qui al momento.
Per l'inverno ci stiamo attrezzando, al momento l'unica stanza riscaldabile è la cucina dove c'è un divano letto.
In inverno abbiamo anche una piccola produzione di cioccolato artigianale :)
Al momento pratichiamo la lombricoltura per produrre terriccio di qualità, non ci sono animali altri domestici né da allevamento, l'idea è di mettere delle galline, qualche oca, un paio di capre.
A breve probabilmente arriveranno due gatti (che entreranno solo in una parte della casa, non nella zona notte nè nelle stanze dedicate al cibo).
Per arrivare qui c'è una strada sterrata di 2 km di cui uno in salita, percorribile solo con un mezzo 4x4 o a piedi.
Potete scegliere se farvi la salita a piedi oppure farvi venire a prendere comodamente con la jeep :)
I vicini più vicini sono a un km di distanza.
L'esercizio commerciale più vicino è a 4 km.
Il paese e le stazione dei treni più vicina sono a 6 km (Vaiano per chi viene da sud e Vernio per chi viene da nord, situate sulla linea ferroviaria Prato-Bologna).
La fermata dei bus più vicina è Rocca Cerbaia, sulla linea 214 di Autolinee Toscane, con i capolinea alla stazione ferroviaria di Prato (per chio viene da sud) e a Castiglion dei Pepoli (per chi viene da nord). Arrivati alla fermata Rocca Cerbaia vi raggiungeremo con un fuoristrada.
Preferiamo persone non imparanoiate per il covid.
Ben accetti entusiasmo, idee, voglia di fare, propositività.
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A stone farmhouse in the middle of the Tuscan Apennines, with 16 hectares of woodland at 350 metres above sea level, arable land and hazelnut trees and olive groves (to be reclaimed), with spring water.
Stream, waterfalls and pool for bathing in pure water.
I've been here less than two years, I've come to re-habit this unspoilt place after 40 years of neglect. The farmhouse is large and lends itself to various uses.
In order to make this place as self-sufficient and biodiverse as possible we base our work on the principles of permaculture. Specifically, we are experimenting with syntropic agroforestry, evolutionary agriculture and natural agriculture techniques in Fukuoka.
The planning and work has just begun! There are red fruits, trees and shrubs, flowers and herbs to be planted, spontaneous and cultivated produce to be harvested and processed into herbal and food, products, terraces to be reclaimed. In the next few months we will be building a a glass and reclaimed wood greenhouse, a tool shed, a compost toilet and many other small sustainable constructions.
The project is non-profit except for the excess quantities that can be sold or exchanged in small circuits such as buying groups, farmers' markets, self-production and by word-of-mouth.
My diet is vegetarian. I have been doing natural cooking and gathering wild herbs for years.
For accommodation there are various possibilities in the warmer months; from a single room to shared rooms to a tent site. It depends on how many people will be here at the time. moment.
We are getting ready for the winter, at the moment the only room that can be heated is the kitchen where there is a sofa bed.
In winter we also have a small production of artisanal chocolate :)
At the moment we do worm farming to produce quality soil, there are no other domestic or farm animals, the idea is to put some chickens, some geese, a couple of goats.
Two cats will probably arrive soon (they will only enter one part of the house, not the sleeping area or the rooms dedicated to food).
To get here there is a 2 km dirt road, one of which is uphill, passable only with a 4x4 vehicle or on foot.
You can choose whether to walk up the hill or have the jeep come and pick you up comfortably :)
The nearest neighbors are 1 km away.
The nearest shop is 4 km away.
The town and the nearest train station are 6 km away (Vaiano for those coming from the south and Vernio for those coming from the north, located on the Prato-Bologna railway line).
The nearest bus stop is Rocca Cerbaia, on line 214 of Autolinee Toscane, with the termini at the Prato train station (for those coming from the south) and in Castiglion dei Pepoli (for those coming from the north). Once you arrive at the Rocca Cerbaia stop, we will reach you with an off-road vehicle.
We prefer people who are not paranoid about covid.
Enthusiasm, ideas, desire to do, proactivity are welcome.
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Learning opportunities
Vegetable farming
Fruit or nut farming
Forestry
Wild foraging
Flower farming
Aromatic or medicinal plants, teas
Seed saving or production
Vegetable or fruit preservation
Bakery
Food justice / sovereignty
Methods or systems
Holistic management
No-till farming
Permaculture
Regenerative agriculture
Host type
Self-sufficiency property
16
Hectares
|
39.5
Acres
Vittorio
Member since 2022
Languages spoken:
English, Italian
Response rate: 100%
Response time: typically within 3 days
November 2025
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Open
Planned visit
Closed
Prato
Stazione di Vaiano o di Vernio
Reviews
Sara
Italy
•
November 2025
L'esperienza al Podere Demetra è stata molto piacevole e arricchente. Nonostante la breve permanenza e il periodo piovoso, Vittorio ha sempre trovato il modo di rendere le giornate interessanti e produttive con attività varie tra orto, lavoretti manuali e cucina, tutte utili per chi voglia imparare a vivere in una situazione di maggiore indipendenza, in un'economia di sussistenza. E' una persona molto gentile e attenta, che condivide con piacere e pazienza la propria esperienza e le conoscenze sulle piante e le erbe. Sicuramente ripasserò! A presto!
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Michela
Italy
•
August 2025
Quella appena trascorsa al Podere Demetra è stata una settimana meravigliosa. Vittorio è accogliente e generoso, capace di mettere i volontari a loro agio, con un equilibrato bilanciamento tra lavoro e riposo.
Il coinvolgimento nel progetto è stato ricco e stimolante: ho imparato molto sulle piante, la coltivazione e potatura, sulla preparazione degli alimenti e, più in generale, sulla permacultura. Ho scoperto anche l’aspetto umano che sostiene tutto questo: il pensiero comunitario e la cura verso l’ambiente, frutto di consapevolezza e passione che traspaiono chiaramente in Vittorio.
Non sono mancati momenti di buona musica, conversazioni piacevoli e uno scambio sempre aperto e rispettoso.
L’unica nota dolente è stata la partenza anticipata di due volontarie che avrebbero dovuto restare quattro giorni, ma se ne sono andate dopo meno di uno. Il dispiacere è stato scoprire che le ragioni erano motivi dei quali avrebbero dovuto parlare con me subito. Tuttavia, essere rimasta sola con Vittorio non è mai stato un problema, si è anzi rivelata una splendida opportunità. Ho potuto svolgere lavori vari e contribuire alla pianificazione delle giornate in modo stimolante. E, a colmare il piccolo disagio, è arrivato l’incontro con due ragazze meravigliose: aperte, attente e disponibili, che con simpatia e curiosità hanno arricchito le giornate.
Mi aggiornerò con Vittorio per vedere come evolvono i suoi progetti e imparare ancora da lui e dalla natura che lo circonda. Grazie di cuore♥
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Penelope
France
•
August 2025
I do not recommend this host for several reasons.
1- The house is dirty, especially the bathroom and I do not recommend at all in the winter. On the ceiling, you can see the roof tiles.
2- Vittorio was not opened to discuss. Whenever I had a question, he would be upset. When an Italian wwoofer arrived, he stopped making effort to speak English.
3- It was my first wwoofing experience. I am going to describe tasks we did in 2 days : picked up basil leaves, cooked and washed the dishes, cleaned his woods storage, fold the laundry, prepared pesto and picked seeds from dried flowers. The work was not hard but we had few breaks of 10min. Whenever he would give us a work to do, he would then leave us alone. He was just trying to optimize our working time, always thinking what work he will assign us to do next. The only real break we had was 2hours 30min and we finally got the opportunity to have a walk around the beautiful toscane countryside.
4- I felt unsafe even though I was with my friend Iris. One time, Vittorio asked me if I was living alone. Then he insisted multiple times to go for a swim in his swimming pool which is by the way a nonsense when you claim to have a permaculture project.
Long story short : It was a bad experience. I do not recommend. Girls stay away.
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Reply from Vittorio
Penelope and Iris are not fit to be woofers.Perhaps they thought they would find a b&b.Point 4 is totally a defamation of which I have already replied in details to Iris's feedback.I spoke in Italian with her because she arrived after u and I explained her the project in Italian as I did with u in English.No guest here has ever complained about the conditions of the house,given that it is an old country house,very large and difficult to manage,certainly not a city flat that u are used to.In the bathroom,as in the rest of the house,there are not tiles but 'pianelle'under roof,and what do u know about winter here,u came in August!Guests who have been here in winter have left positive feedback.I've never had a reason to get upset,I don't see where u got this from.Moreover,it's not clear whether the work for you was a little or a lot,it seems that u are contradicting yourself.It's logic that I was trying to optimise the work time,given also the visible apathy on your faces.The pool is available to guests,a relief from the summer heat,I certainly did not suggest that u bathe with me.The guests have always appreciated it.Water flows uninterruptedly from the spring,u cannot stop it.The pool acts as a catchment basin for water that is reused for plant and the pond.There is no waste,but u think u are permaculture girl.
Woofing is not for you,
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Iris
France
•
August 2025
Please, girls, don’t go in his house.
we decided to go next morning, just 2 days after arriving.
With my friend, we felt deeply uncomfortable during all the wwoofing experience.
I reported him to wwoofing.
Please, girls, don’t go.
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Marta
Italy
•
June 2025
Vittorio è un uomo davvero di cuore: attento, ospitale, tranquillo e molto disponibile.
Ho imparato tantissimo a Podere Demetra: dalle ricette di cucina vegetariana e vegana, alle tecniche di agricoltura naturale e all'autosufficienza. I lavori sono diversificati. Vittorio concede molte pause ed è attento a non fare stancare troppo i volontari. La sua cucina è buonissima, sana e super abbondante!
Il Podere è immerso nella natura, lontano dal caos, e offre davvero un'esperienza autentica di semplicità e leggerezza.
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Tosana
Italy
•
August 2024
I showed up at Vittorio's doorstep a month before because I was walking around scatterbrained and switched up dates. Luckily for me he is very flexible and could still host me for a few days. In these days we did so many things it feels like I stayed much longer. We planted tree saplings, foraged lupine from the forest, and filled zucchini flowers with the most delicious vegan ricotta cheese. In the rivers you will be greeted by ethereal emerald dragonflies. There was some confusion because of the language barrier sometimes but this didn't become a big barrier. We could connect over our common love for music, the language we all speak!
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